Tijdelijk noodfonds energie opnieuw geopend voor meer mensen
Vanaf maandag 22 januari 2024 kunnen mensen met een hoge energierekening opnieuw aankloppen voor financiële ondersteuning, aangezien het Tijdelijk Noodfonds Energie voor de tweede keer zijn deuren opent. De voorwaarden zijn herzien, waardoor een bredere groep mensen nu in aanmerking komt voor financiële steun. Ondanks de recente daling van gasprijzen blijft de energierekening hoog, waardoor energiearmoede bij velen een zorgwekkend probleem is.
Stijgende Energieprijzen en Toenemende Nood
Hoewel de gasprijzen de afgelopen maanden zijn gedaald, blijft de energierekening aanzienlijk hoger dan voor de Russische inval in Oekraïne. Dit heeft geleid tot een groeiend aantal mensen dat te maken heeft met energiearmoede. Lodewijk Asscher, vertegenwoordiger van het Noodfonds, benadrukt dat de behoefte aan financiële ademruimte in 2024 enorm is, met bijna 40.000 mensen die via de website hebben aangegeven hulp nodig te hebben.
Aangepaste Voorwaarden en Uitbreiding van Steun
Het fonds is bedoeld voor mensen met een inkomen tot 200 procent van het sociaal minimum, met maandelijkse bruto-inkomensgrenzen van 3.200 euro voor alleenstaanden en 4.480 euro voor samenwonenden. De voorwaarde om in aanmerking te komen voor een bijdrage is nu gesteld op het kwijtraken van meer dan 10 procent van hun inkomen aan de energierekening, een daling van het eerder vastgestelde percentage van 13 procent. Huishoudens die tot 130 procent van het sociaal minimum verdienen, kunnen ook steun ontvangen als ze 8 procent van hun inkomen aan energie besteden, met het fonds dat zes maanden lang het overschrijdende bedrag dekt.
Financiering en Voorgaande Uitkeringen
Het Tijdelijk Noodfonds Energie beschikt over een totaalbedrag van 60 miljoen euro, samengebracht door zowel de Rijksoverheid als energieleveranciers, waaronder Budget Energie, Eneco, Greenchoice en Vattenfall. Twee derde van dit bedrag is afkomstig van de overheid, terwijl de rest wordt bijgedragen door de energieleveranciers. Bij de eerste ronde in 2023 werd 43,7 miljoen euro uitgekeerd aan ruim 50,000 huishoudens, waarbij het financiële steunbedrag opliep tot honderden euro's, ondanks een overschot in de pot.
Benieuwd of je cliënten in aanmerkinge komen? Doe de situatiecheck hier.