Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verduurzaming loont, maar is lang niet voor iedereen te betalen

Duurzame energie

Een duurzaam huis is een investering die uiteindelijk loont. Met zonnepanelen hoef je geen stroom meer af te nemen van energiemaatschappijen en goede isolatie of een warmtepomp zorgen ervoor dat je minder of geen gas hoeft te gebruiken om je huis te verwarmen. Na verloop van tijd heb je de gemaakte investering terugverdiend aan besparingen. Vanaf dat moment is elke cent die je niet voor energie hoeft te betalen mooi meegenomen.

Een op de vijf kan verduurzaming niet betalen

Het klinkt aantrekkelijk, maar voor lang niet iedereen is het mogelijk om te investeren in een duurzaam huis. Volgens een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft één op de vijf Nederlanders niet genoeg financiële middelen om hun huis te verduurzamen. Het gaat hierbij vooral om de groep die het hardst wordt getroffen door de hoge energieprijzen. Mensen met een relatief laag inkomen hebben vaak ook een slecht geïsoleerd huis.

Te weinig subsidie

De huidige subsidieregelingen bieden onvoldoende tegemoetkoming voor de groep mensen die de investering niet kunnen betalen. Er is ook nog geen oplossing gevonden om deze groep wel tegemoet te komen. Het is voor de Nederlandse energietransitie erg belangrijk dat alle Nederlanders de optie krijgen om hun huis te verduurzamen. Voor 2030 wil het kabinet namelijk 1,5 miljoen huizen van het gas af krijgen. Dit betekent investeren in warmtepompen en isolatie, maar volgens DNB kost dit gemiddeld €24.000 per huis. Dit verschilt van €14.000 voor een flat of eengezinswoning tot €34.000 voor een vrijstaand huis.

Kan er meer subsidie worden gegeven?

DNB heeft op dit moment nog geen oplossing voor hoe de subsidie kan worden verbeterd. Het gaat namelijk om een zeer specifieke groep en niet zomaar over iedereen met een koophuis en een laag inkomen. Er is daarom veel maatwerk nodig. Het voordeel van de analyse van DNB is wel dat er nu duidelijkheid is wie extra hulp nodig hebben bij het verduurzamen van hun huis.

Banken proberen wel al een oplossing te bieden door extra leenruimte als geld voor verduurzaming te verstrekken aan de groep die het nodig heeft. Volgens DNB is dit geen goed idee, omdat aflossen een probleem kan zijn voor huiseigenaren met een laag inkomen.