Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Waarom het zin heeft om in 2023 energieleveranciers te vergelijken

Energieplafond

Per 1 januari 2023 wordt er een prijsplafond ingesteld voor energie. Hiermee worden Nederlandse huishoudens tegemoetgekomen in de extreme stijging van de energieprijzen. Aan het prijsplafond zit een verbruikgrens verbonden. Mensen die hierboven zitten in hun verbruik betalen de marktprijs van gas en stroom. Als je boven de verbruikgrens zit, maar ook als je rond of onder de verbruikgrens zit is het goed om je energieleverancier te vergelijken.

Prijsplafond

Het prijsplafond is ingesteld op 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh elektriciteit. Deze tarieven gelden tot een gebruik van 1200 kuub gas en 2900 kWh stroom. Hierboven betalen huishoudens de marktprijs. Dat is momenteel ruim 0,80 euro per kWh stroom en 2 euro per kuub gas.

Concurrentie voor grootverbruikers

Als je boven het gemiddelde verbruik zit moet je dus alsnog de marktprijs betalen voor alle kuub en kWh die je extra verbruikt. Hierdoor barst er zeer waarschijnlijk een concurrentiestrijd los bij energieleveranciers om de “grootverbruikers” als klant te krijgen. Helemaal nu er ook weer vaste contracten aangeboden moeten worden van minister Jetten. Er kan hierdoor gestunt gaan worden met de tarieven en dat is voordelig voor de consument. Energieleveranciers vergelijken wordt dus weer van groot belang.

Ook kleinverbruikers kunnen vergelijken

Naast de grootverbruikers doen ook mensen die op of lager dan het gemiddelde verbruiken er goed aan om energieleveranciers te vergelijken. Je kunt je verbruik namelijk niet altijd volledig inschatten. Een strenge winter kan er zomaar voor zorgen dat je opeens een jaar grootverbruiker bent en dan zit je opeens met gigantisch hoge energieprijzen. Ook voor verschil in leverings- en administratiekosten kun je nog altijd overstappen. Het prijsplafond heeft hier namelijk geen invloed op.