Wanneer zie je de daling van de gasprijs terug op je energierekening?

Gasprijs

De gasprijs is deze week weer flink gedaald. Dat is goed nieuws, maar wanneer merk je hier als consument iets van op je energierekening? Hieronder behandelen drie vragen met daarbij het antwoord.  

Waarom daalt de gasprijs?

Begin deze week is inkoopprijs van gas gedaald tot 60 euro per megawattuur. Dat is ongeveer hetzelfde niveau als eind 2021. De voornaamste reden voor de daling is dat de winter relatief zacht is geweest. Hierdoor hoefde er minder gas verbruikt te worden. Ook zijn de gasvoorraden goed gevuld, waardoor rust ontstaat op de energiemarkt.

Daalt nu ook de energierekening?

Een lagere marktprijs zie je helaas niet gelijk terug in je energierekening. Daarnaast is het erg afhankelijk van het soort energiecontract wanneer je een prijsdaling wel gaat merken. Met een vast contract betaal je namelijk voor een bepaalde periode vaste energietarieven. Voor de gehele periode zit je dus vast aan de tarieven die in je contract staan. Heb je net een vast energiecontract afgesloten met de huidige hoge tarieven en dalen de energietarieven fors? Dan profiteer je dus nauwelijks van de daling, behalve als je overstapt naar een andere energieleverancier en de overstapboete betaalt.

Als je een dynamisch energiecontract hebt kunnen de prijzen per uur of per dag verschillen en profiteer je dus direct van een prijsdaling. Bij variabele contracten betaal je maandelijks of per kwartaal andere energietarieven. De hoogte van deze energietarieven zijn afhankelijk van het moment waarop de energieleveranciers de energie heeft ingekocht. Dat betekent dat je energietarieven maandelijks of per kwartaal kunnen stijgen, maar ook kunnen dalen en je dan dus relatief snel kunt profiteren van een prijsdaling.

Wat als de energietarieven dalen onder het prijsplafond?

Voor heel 2023 is er een prijsplafond voor energie ingesteld voor een jaarverbruik van maximaal 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. Onder dit verbruik betaal je 0,40 euro per kWh stroom en 1,45 euro per kuub gas. De overheid betaalt het verschil tussen de prijzen die zijn vastgesteld in het prijsplafond en de marktprijzen. Als de energieprijzen dus dalen is dit voor de overheid erg gunstig. Als de energieprijzen dalen tot onder het prijsplafond dan betaal je als consument gewoon de lagere energietarieven.