Vergelijk energieaanbieders en begin met besparen

Sinds 2004 is ieder huishouden vrij om een energieaanbieder te kiezen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er tegenwoordig over de dertig energieaanbieders zijn, waaruit je zelf kunt kiezen. Met zoveel aanbieders kan het lastig zijn om een goede vergelijking te maken. Consumind is ontstaan om jou te helpen met de energieaanbieders te vergelijken.

Waarom energieaanbieders vergelijken

De meest genoemde reden om energieaanbieders te vergelijken is de prijs. De schrik om een hoge jaarnota, of het gevoel dat er te veel betaald moet worden zorgt ervoor dat de vergelijking vaak wordt geraadpleegd. Ook onvrede over de huidige energieaanbieder, vanwege slechte service of wijzigingen in voorwaarden, zijn redenen om de diverse aanbieders te vergelijken en over te stappen.

Energieaanbieders vergelijken ingewikkeld?

Met veel energieaanbieders in Nederland, die allen meerdere verschillende energiecontracten aanbieden, kan het een lastige en tijdrovende klus zijn om deze te vergelijken. Daarbij komen ook nog eens de verschillende kostencomponenten waarop je moet letten, wat het nog ingewikkelder maakt:

Consumind heeft het vergelijken van energieaanbieders versimpeld, door het werk voor jou te doen. Wij vergelijken meer dan dertig energieaanbieders op gebied van prijs. Daarbij nemen we alle kostencomponenten mee die hierboven staan genoteerd. En hebt daardoor de keuze om 1-, 2-, 3- en 5- jarige contracten te vergelijken.

Stappenplan energieaanbieders vergelijken

Begrijpelijk dat je voorafgaand aan een vergelijk wilt weten wat je kunt verwachten, daarom hebben wij een stappenplan opgesteld:

  1. Voer op Consumind.nl in wie jouw energieleverancier is en hoeveel je verbruikt op jaarbasis
  2. Vul op de volgende pagina jouw persoonlijke gegevens in en druk op volgende stap
  3. Je krijgt nu een vergelijking van energieaanbieders te zien aan de hand van het door jou ingevoerde verbruik
  4. Selecteer welke contractvorm je wilt vergelijken (1,2,3 of 5 jaar vast of 1 jaar variabel)
  5. Vraag een overstap aan

Om een correcte vergelijking te maken is het belangrijk dat je weet wat jouw eigen jaarverbruik is. Dit kun je opvragen bij je huidige energieleverancier of inzien wanneer je inlogt op je persoonlijke pagina van de leverancier online. Een andere optie is om op de jaarnota te bekijken wat het jaarverbruik is waarop de leverancier jouw huidige termijnbedrag heeft gebaseerd.

Waarop moet u letten tijdens een energieaanbieders vergelijk

Wees ervan bewust als je energieaanbieders gaat vergelijken, dat de kosten die je in de vergelijking ziet staan bij jouw huidige energieaanbieder, de actuele kosten zijn voor nieuwe klanten. Omdat je al klant bent bij deze aanbieder gelden deze prijzen niet voor u, want je hebt immers al een contract afgesloten met tarieven die destijds van toepassing waren. Daarnaast is het van belang dat je het juiste verbruik invoert zodat je appels met appels kunt vergelijken.

Waarom overstappen naar een andere energieaanbieder?

Een reden om over te stappen van energieaanbieder kan de prijs zijn. Als je ziet dat je bij een andere aanbieder, voor de levering van stroom en gas, goedkoper uit kunt zijn dan bij je huidige energieaanbieder, is het een logische reden om een overstap te maken. Daarnaast kan het zijn dat je het niet eens bent met voorwaarden die jouw huidige aanbieder stelt of wijzigt, of wil je graag groene stroom afnemen en kan dat niet bij jouw huidige aanbieder. Wat de reden ook is, met het overstappen van energieaanbieder helpen wij graag.

Zorgeloos overstappen van energieaanbieder via Consumind

Wij bieden voor een aantal aanbieders de overstapservice aan. Deze aanbieders hebben wij met zorg geselecteerd op gebied van scherpe tarieven, stabiliteit en goede service. Dit zijn punten die wij belangrijk vinden voor onze klanten.

Wat houdt de overstapservice in?
  • Zorgeloos profiteren van scherpe tarieven
  • De overstap wordt uit jouw handen genomen
  • De huidige aanbieder van jouw woning wordt opgezegd

Als je overstapt via ons dan helpen wij je hier van A tot Z mee. Heb je een reeds lopend consumentencontract? Dan kijken we samen met jou naar een aanbieder die de opzegvergoeding aan je terug betaalt. Want als je een nog lopend contract hebt hoeft dit niet te betekenen dat je dan niet kan overstappen.

Wij zorgen voor de administratieve ‘rompslomp’ en zorgen dat de huidige energieaanbieder van uw woning wordt opgezegd. Het enige wat u nog hoeft te doen is het doorgeven van de meterstanden zodra de energieaanbieder hierom vraag, en als u de opzegvergoeding in rekening gebracht heeft gekregen deze indienen bij de nieuwe aanbieder.

Groene of grijze stroom bij een energieaanbieder

Bij de meeste aanbieders kun je kiezen om groene- of grijze- stroom af te nemen. Groene stroom wordt opgewekt op een milieuvriendelijkere wijze, door bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen. Grijze stroom wordt opgewekt door middel van fossiele brandstof, zoals steenkolen. Omdat dit ooit op raakt moet er steeds meer groene stroom worden opgewekt. Je kunt bij enkele leveranciers groene stroom afnemen tegen dezelfde prijs als grijze stroom. Er zijn ook leveranciers waarbij je een hogere prijs per verbruikte kWh moet betalen, of waar er een vast bedrag extra per maand wordt gevraagd voor de afname van groene stroom.

Extra diensten van energieaanbieders

De verwachting is dat er in de toekomst steeds meer mensen onafhankelijk worden van de energievoorziening. Omdat steeds meer consumenten zelf energie opwekken en er minder wordt verbruikt, verschuift de dienstverlening van energieaanbieders. Zo zijn er steeds meer aanbieders die naast de huidige taken van energielevering andere diensten gaan aanbieden. Sommige leveranciers bieden zonnepanelen aan, waardoor je zelf de producent wordt en alleen van het energienet afneemt als je zelf te weinig energie opwekt met jouw zonnepanelen.

De slimme thermostaat wordt ook steeds vaker door energieleveranciers aangeboden. Er zijn diverse slimme thermostaten met verschillende mogelijkheden: bijvoorbeeld om op afstand de temperatuur in de woning te kunnen regelen of om inzicht te verkrijgen in jouw persoonlijke verbruik. Maar ook cv-ketels, isolatie en beveiligen van de woning worden als diensten aangeboden. Besef je dat je niet perse hoeft over te stappen van aanbieder als je een slimme thermostaat of iets dergelijks wenst, vaak betaal je dan namelijk extra kosten of betaal je hogere tarieven dan wanneer je een contract afsluit zonder de thermostaat. Je kunt er ook voor kiezen om een slimme thermostaat of ander product rechtstreeks te kopen, zodat je er niet teveel voor betaalt.

Meer interessante pagina's: Checklist energieverbruik van huishoudelijke apparaten - Energietarieven: vastzetten of niet? - De energieprijs vergelijken voor lagere energiekosten - Energie: hoe kunt u er geberuik van maken en er toch minder voor betalen? - Energieprijzen vergelijken ingewikkeld? Welnee

 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: vergelijk energieaanbieders en begin met besparen van 2309kay/ Shutterstock.com