Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Harde stijging van hypotheekrente laat huizenprijzen nog niet dalen

Hypotheekrente stijgt

Al een geruime tijd zijn de hypotheekrentes historisch laag, maar door de hoge inflatie lijkt daar verandering in te gaan komen. Hypotheekverstrekkers verhogen wekelijks de hypotheekrentes en een enkel tarief is zelfs al verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dit betekent dat mensen uiteindelijk minder kunnen gaan lenen en dat zou de huizenprijzen omlaag moeten duwen. Toch blijkt niets minder waar op dit moment, want de huizenprijzen zijn nog altijd aan het stijgen.

Van daling tot stijging

Sinds de woningcrisis in 2013 is de hypotheekrente voor een 20 jaar vaste hypotheek gestaag gedaald vanaf 5,58% naar 1,29% in oktober 2021 als dieptepunt. Bij 10 jaar vast daalde de rentes zelfs tot 1%. Aan die daling is nu een einde gekomen. Waar de hypotheekrente de afgelopen jaren gestaag daalde, schiet hij nu omhoog. In twaalf weken tijd is het rentepercentage gestegen van 1,4% naar 2,36%.

Waarom verhoging hypotheekrente

De snelle stijging komt door de huidige hoge rentes op de kapitaalmarkt. De hypotheekverstrekkers verdienen veel van hun geld door te beleggen en moeten daar nu veel rente over betalen. Ze willen daarom gecompenseerd worden in de vorm van een hogere hypotheekrente. Een grote oorzaak voor de huidige hoge rentes is de oorlog in Oekraïne.

Verwachting

De verwachting is dat de hypotheekrente de komende tijd verder blijft stijgen. We gaan daarmee een nieuwe periode in volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met een stijging van de hypotheekrente komt uiteindelijk ook een stagnering of zelfs daling van de huizenprijzen. Dit kan soms wel een tot twee jaar op zich laten wachten. Het CBS verwacht dat aankomende mei en juni al effecten te zien zijn op de huizenmarkt. De huizenprijs wordt namelijk niet alleen door de hypotheekrente bepaald, maar ook door het aanbod en vertrouwen.

De aankomende tijd hoeven we dus nog geen grote doorbraken op de huizenmarkt te verwachten. Wel biedt een hogere hypotheekrente meer perspectief voor betaalbaardere huizen.