Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Woningmarkt lijkt af te koelen

Huizenmarkt koelt af

De huizenmarkt is de afgelopen jaren oververhit geraakt, maar daar lijkt nu heel gestaag verandering in te komen. Afgelopen maand was een lichte daling te zien van het gemiddelde hypotheekbedrag. Dit betekent niet dat de huizenprijzen nu hard zullen dalen, maar dat deze minder hard zullen stijgen en een fractie zullen dalen ten opzichte van het jaar ervoor.

Hypotheekrente

De lage hypotheekrente van de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat huizenkopers goedkoop konden lenen en zo ver boven de vraagprijs konden overbieden. Hierdoor stegen de huizenprijzen en werden de hypotheken steeds hoger. De hypotheekrente is nu gestegen wat ervoor zorgt dat het minder aantrekkelijk is om te lenen. Hierdoor was in het tweede kwartaal van 2022 een lichte daling te zien ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. Het gaat hier om een daling van het gemiddelde hypotheekbedrag van 326.000 euro naar 322.000 euro.

Daarnaast is het minder aantrekkelijk om een hypotheek over te sluiten. Veel mensen wilde profiteren van de lage hypotheekrentes en sloten daarom hun hypotheek over. Afgelopen kwartaal waren er dan ook 25 procent minder oversluiters dan in het eerste kwartaal van 2022.

Hypotheekaanvragen dalen

Er zijn niet alleen minder aanvragen van oversluiters, maar ook van huizenkopers (-9 procent). Daarnaast laat de verdeling van de hypotheekaanvragen een duidelijke verschuiving zien. Zo neemt het aandeel van huizenkopers sterk toe van 39 procent naar 48 procent ten opzicht van vorig kwartaal. De enige hypotheekaanvragen die stijgen zijn de aanvragen voor verbouwingen. Dit is met maar liefst 45 procent gestegen te opzichte van vorig jaar. Veel mensen lijken dus liever in hun huis te investeren dan een nieuwe woning te zoeken.

Woningmarkt koelt af

Met een hogere hypotheekrente stijgen de maandelijkse lasten en kunnen mensen minder lenen. Dit in combinatie met een daling van het gemiddelde hypotheekbedrag en een stijging van het aandeel hypotheekaanvragen van huizenkopers wijst op een afkoeling van de huizenmarkt. Nog altijd is er veel vraag en weinig aanbod, maar er is minder concurrentie en mensen kunnen minder overbieden. Het kopen van een betaalbare woning is daarom nu iets toegankelijker geworden dan de afgelopen jaren.