Waarborgsom bij koop van woning

Zowel de koper als de verkoper hebben er baat bij dat het huis in goed overleg wordt ver- of gekocht. Toch kan het gebeuren dat de koop niet door kan gaan. Tijdens de bedenktijd van drie dagen kan de koop kosteloos en zonder opgaaf van redenen worden geannuleerd. Maar het komt ook wel eens voor dat er van de koop wordt afgezien na de bedenktijd en dan kan er een waarborgsom gelden.

Ontbindende voorwaarden in koopovereenkomst

In de koopovereenkomst kunnen er ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Aan deze voorwaarden zit meestal een termijn gesteld. Als de koper bijvoorbeeld binnen een bepaalde periode de hypotheek niet rond kan krijgen, dan kan hij van de koop afzien. Deze voorwaarden zijn vooraf opgesteld in de overeenkomst. Krijgt de koper echter aantoonbaar na de afgesproken periode de hypotheek niet rond, dan heeft de verkoper recht op een vergoeding: de waarborgsom.

Waarborgsom of bankgarantie

Vaak staat er in de koopovereenkomst een waarborgsom opgenomen, die de koper al heeft moeten betalen. Over het algemeen is dit tien procent van de koopsom. Het kan ook zijn dat de hypotheekverstrekker een bankgarantie heeft gegeven en in dat geval zorgt de hypotheekverstrekker ervoor dat de verkoper de waarborgsom krijgt betaald. De hypotheekverstrekker rekent dit vervolgens door aan de koper. Heeft de koper nog geen waarborgsom betaald, dan moet hij dit alsnog doen. Als de koper dit niet op de afgesproken datum doet, kan de verkoper hem in gebreke stellen en de boete opeisen.

Meer interessante pagina's: Actuele hypotheekrente - Wat kan ik aan hypotheek krijgen? - Een tweede hypotheek

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
 

Afbeelding: waarborsom van gopixa/ Shutterstock.com