Autobezitters of leaserijders opgelet!


Auto gestolen (en daarmee ook je kentekenbewijs deel III, omdat je die in de auto hebt bewaard)? Dan heb je vrijwel zeker pech. Ook bof je niet wanneer je jarenlang zakelijk een leaseauto hebt gereden, gelet op je schadevrije jaren. Waarom? Dat lees je in dit artikel.


Grote kans dat je je kentekenbewijs deel III in je auto hebt liggen, omdat je bang bent deze kwijt te raken. Toch is dat niet zo verstandig. Wanneer je auto gestolen wordt, en daarmee dus ook je kentekenbewijs deel III, keert je verzekeraar zeer waarschijnlijk niets uit. Bijna alle autoverzekeraars keren bij diefstal alleen een vergoeding uit wanneer deel III of het overschrijvingsbewijs kan worden overlegd. Enkele verzekeraars vergoeden wel zonder papieren, maar dan moeten de papieren als gestolen aangemeld zijn bij de politie. Het is daarom verstandig kentekenbewijs deel III ergens anders dan in je auto te bewaren.

Leasen en schadevrije jaren

Wanneer je jaren geen schade rijdt, bouw je schadevrije jaren op. Deze schadevrije jaren kunnen voor een aantrekkelijke premiekorting zorgen. Echter niet voor (alle) leaserijders. Niet elke leasemaatschappij koppelt de autoverzekering aan de bestuurder, waardoor er geen schadevrije jaren worden opgebouwd. Wanneer de bestuurder later privé een auto koopt, worden de schadevrije jaren met de leaseauto niet meegerekend. Het is zelfs zo dat de opgebouwde jaren, die een bestuurder voor het leasen opgebouwd kan hebben, kunnen komen te vervallen wanneer iemand langer dan drie jaar geen eigen autoverzekering heeft gehad. De meest autoleasecontracten lopen 4 á 5 jaar.

Onderzoek

De Consumentenbond vindt het niet eerlijk dat leaserijders geen premievoordeel met betrekking tot hun schadevrije jaren ontvangen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 5 van de 45 onderzochte leasemaatschappijen zijn aangesloten bij Roy-data. Dit is een database waar alle verzekeraars in Nederland gegevens uit kunnen halen. De Consumentenbond roept alle autoleasemaatschappijen op zich aan te sluiten bij Roy-data, zodat de schadevrije jaren van hun klanten worden geregistreerd. Daarnaast vraagt de organisatie verzekeraars schadevrije jaren toe te kennen voor leaseverklaringen. Deze verklaringen kunnen  leasemaatschappijen na afloop van het leasecontract geven aan de klant. Hierin staat of en welke schades er zijn gereden. Diverse verzekeraars nemen een dergelijke verklaring niet mee voor de schadevrije jaren, maar geven slechts een no-claimkorting.