Premie autoverzekering stijgt door smartphone
Verzekeraars slaan alarm over het aantal verkeersongelukken dat veroorzaakt wordt door smartphone-gebruik. Als gevolg van hogere letselschades zal Nationale-Nederlanden zijn verzekeringspremies verhogen. Ook Achmea luidt de noodklok over ongelukken door gebruik van mobiele telefoons in de auto.
Claims
Hoewel exacte gegevens over het aantal ongelukken dat wordt veroorzaakt door het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer niet voorhanden zijn, zien beide verzekeraars de claims van blik- en letselschade snel oplopen. 89 procent van de automobilisten zou volgens de cijfers wel eens een smartphone in de auto gebruiken.”
Verlies
Volgens Friese, die miljoenen euro’s aan verlies moest incasseren, zullen de premies per oktober dan ook omhoog moeten. Hoeveel duurder de verzekeringen bij Nationale-Nederlanden worden, wil of kan de verzekeraar nog niet zeggen. Achmea weet nog niet of de premies gaan stijgen.
Rode cijfers
Het schadebedrijf van NN schreef in het tweede kwartaal van dit jaar rode cijfers. Het verlies bedroeg maar liefst 27 miljoen euro en dat moet ergens gecompenseerd worden. Gebruik van smartphones en andere apparaten in het verkeer leidt tot een aanzienlijke toename van de kans op een ernstig ongeval. Daarnaast is ook de leeftijd van een bestuurder een belangrijke factor voor de toename. Uit onderzoek blijkt dat de oudste en jongste verkeersdeelnemers de meeste verkeersongevallen veroorzaken.
Polis
Autoverzekeringen afhankelijk van het rijgedrag van de bestuurder zullen steeds verder aan populariteit toenemen verwacht marktonderzoekbureau GfK. Dat is de conclusie die zij deden aan de hand van een uitgebreid onderzoek onder 30.000 automobilisten.
Bij een zogenaamde ‘rijgedragpolis’ wordt er via een app of een speciaal geïnstalleerd apparaatje in de auto informatie verzameld over het rijgedrag van de bestuurder. De verzamelde gegevens worden beoordeeld door de verzekeraar en in geval van ‘goed gedrag’ ontvangt de verzekerde een beloning, meestal in de vorm van korting op de premie.
Rijgedragverzekering
In het onderzoek van GfK gaf 1 op de 5 respondenten aan dat zij bereid zijn gegevens over het rijgedrag te delen in ruil voor een beloning. De meest gekozen en aantrekkelijkste vorm voor een beloning is korting op de premie. Een terugbetaling van teveel betaald premiegeld zou een goed alternatief zijn, maar korting bij tankstations, korting op parkeergelden of cadeaubonnen worden door automobilisten als minder aantrekkelijk ervaren. Bijna de helft is ook echt bereid om een rijgedragverzekering af te sluiten.
Aanpassen rijgedrag
Circa 30 procent van de automobilisten zegt veiliger te zijn gaan rijden na het afsluiten van een rijgedragverzekering. Echter 38 procent zegt zijn rijgedrag totaal niet aangepast te hebben. Marktonderzoeksbureau GfK verwacht dat voor 2020 zeker 25 procent van alle autoverzekeringen zullen bestaan uit een vorm van een rijgedragpolis.
Verzekeringen vergelijken
Het is zeer verstandig om regelmatig de premies, voorwaarden én het eigen risico van een autoverzekering te (laten) vergelijken. Een verzekering die je een tijd geleden zorgvuldig hebt uitzocht, kan inmiddels zijn aangepast door de verzekeraar.
Heb je elders al een verzekering lopen dan kun je deze via Consumind Finance vergelijken. Wanneer je wilt overstappen met 3 of meer verzekeringen, hebben we een speciale actie waarbij wij een pakketkorting kunnen aanbieden waarmee we minimaal 10% lager uitkomen dan je huidige premie. Je bent dan dus altijd voordeliger uit met een overstap.
Wil je advies over je verzekeringen bel dan met een van onze verzekeringsspecialisten via 030-7009728.
Ook interessant: Bonus-malus korting bij een autoverzekering - Alles over je autoverzekering - Dubbel verzekerd
Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage