Checklist van kijken naar kopen van een woning

Je wilt een woning gaan kopen, maar wat moet er allemaal gebeuren? Consumind Finance heeft de stappen vanaf het moment van het bekijken van een woning tot het daadwerkelijk tekenen van het leveringsakte, voor je op een rij gezet:
 

1. Hypotheekadviseur raadplegen

Voordat je huizen gaat bezichtigen die je eigenlijk helemaal niet kunt financieren, is het verstandig om een hypotheekadviseur te raadplegen. Daarnaast kan de adviseur je advies geven over de hypotheekvorm, de rente die hierbij hoort en de mogelijkheden voor jou om de woning te financieren. Bekijk hier wat je van een hypotheekgesprek kunt verwachten. Wil je een oriënterend hypotheekgesprek? Dat kun je via deze link aanvragen.

2. Woningen zoeken

Nu je weet wat je ongeveer te besteden hebt, kun je online rondkijken op funda.nl of een bezoek brengen aan een makelaarskantoor voor het woningaanbod. Je kunt er ook voor kiezen om een makelaar te laten zoeken naar je droomhuis.

3. Makelaar voor de koop van een woning

Als je nog geen makelaar in de arm hebt genomen, kun je dit eventueel alsnog doen als je een huis op het oog hebt. De makelaar kan bijvoorbeeld de onderhandelingen doen. Bespreek met een makelaar wat hij precies doet en wat de kosten hiervoor zijn.

4. Bezichtigingen van woningen

Je hebt één of meerdere woningen gevonden die je graag nader wilt bekijken. Ga deze woningen bezichtigen. Neem onze handige checklist bezichtiging mee!

5. Onderhandelen over bod huis

Je hebt jouw droomhuis gevonden dus het moment is daar om een bod uit te brengen. Bepaal samen met de makelaar wat jouw bod wordt; het bod hoeft uiteraard niet de vraagprijs te zijn. Als je eronder zit, heb je namelijk ruimte om te onderhandelen. Is het een nieuwbouwwoning? Dan staat de prijs meestal vast. Onderzoek ook of er eventuele verborgen gebreken zijn. Deze ontdek je door een bouwtechnische keuring te laten doen.

6. De koopovereenkomst

Samen met de verkoper leg je alle afspraken in een koopovereenkomst vast, zoals de ontbindende voorwaarden, de opleverdatum en de koopsom. Je kunt deze op laten maken door de notaris, door de verkoper, makelaar of je kunt het zelf doen. Zodra je de koopovereenkomst hebt getekend, heb je drie dagen bedenktijd waarin je zonder opgaaf van reden kunt afzien van de koop. Na de bedenktijd kun je alleen nog van de koop afzien binnen de afgesproken datum die vermeld staat in de koopovereenkomst, op basis van de ontbindende voorwaarden. Bij een nieuwbouwwoning is er een koop/ aanneemovereenkomst met de projectontwikkelaar waarin alle afspraken zijn opgenomen.

7. Financiering van de woning

Je hebt met jouw adviseur besproken wat je maximaal kunt lenen. Dit blijkt uit het adviesgesprek en het rapport dat de adviseur voor jou heeft gemaakt. De adviseur kan dan offertes voor hypotheken aanvragen. Nadat je een keuze hebt gemaakt, geeft de adviseur aan welke documenten benodigd zijn om de aanvraag in te dienen. Wanneer alles compleet is dient de adviseur de aanvraag in bij de gekozen hypotheekverstrekker. De aanvraag wordt vervolgens door de hypotheekverstrekker bekeken en goed- of afgekeurd.

8. Waarborgsom of bankgarantie

Als de koopovereenkomst is getekend, dan betaal je alvast een deel aan. Dit wordt een waarborgsom genoemd en is ongeveer tien procent van de koopsom. Dit bedrag mag de verkoper houden als je van de koop afziet, zonder dat je aanspraak kunt maken op de ontbindende voorwaarden. Vaak staat de hypotheekverstrekker garant (bankgarantie) voor dit bedrag. Als de hypotheekverstrekker de waarborgsom voor jou heeft betaald aan de koper, dan moet je het natuurlijk nog wel terugbetalen.

9. Overdracht van de woning

Als jouw hypotheekaanvraag is goedgekeurd dan maak je een afspraak met een notaris. Bij de notaris vindt de overdracht plaats, door het ondertekenen van de leveringsakte. De hypotheekakte onderteken je ook bij de notaris. Overigens kun je zelf voor een notaris kiezen. Vergelijk de tarieven goed, want deze verschillen per notaris. Na het ondertekenen van de aktes ben je de trotse eigenaar van jouw nieuwe woning. Tijd om te gaan klussen!

Open deze checklist in PDF zodat je deze kunt uitprinten of opslaan op de computer.

Meer interessante pagina's: De kosten van hypotheekadvies - Laat uw hypotheek berekenen - Alles over hypotheken

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage 



 

 

Afbeelding: woning kopen van mimagephotography/ Shutterstock.com