Overstappen van energieleverancier levert geld op!

Steeds meer mensen durven de sprong te wagen, stappen over van energiemaatschappij en merken daarbij dat ze de juiste keuze hebben gemaakt. De besparingen die worden behaald door over te stappen van energieleverancier lopen namelijk op naar honderden euro’s per jaar. Durf je de sprong nog niet te maken? Wij zullen je genoeg redenen geven waardoor je dit wel aandurft, zodat je ook flink kan gaan besparen op de energierekening.

Overstappen van energieleverancier steeds populairder

Ieder half jaar wordt er door de ACM (Autoriteit Consument & Markt) onderzoek gedaan naar huishoudens die overstappen van energieleverancier. Uit het onderzoek van het eerste kwartaal van 2015 blijkt dat er nog nooit zoveel consumenten zijn overgestapt! Eén op de zeven huishoudens hebben toen namelijk een overstap van energiemaatschappij gemaakt. Steeds meer mensen zien in dat een overstap een mooi voordeel kan opleveren.

Overstappen van energieleverancier en gemiddeld 400 euro besparen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de belangrijkste reden om over te stappen van energiemaatschappij de prijs is. Klanten die nog nooit zijn overgestapt van energieleverancier kunnen meer dan 300 euro op jaarbasis besparen door over te stappen naar de voordeligste energieleverancier! Start de vergelijking en bekijk hoeveel je kunt gaan besparen op de energierekening.

Vergelijken en overstappen van energieleverancier

Om in te zien hoeveel je kunt besparen met het overstappen van energieleverancier is het belangrijk om een vergelijking te maken. Veel mensen vinden dit een ondoorzichtige en lastige klus. Om dit voor zo makkelijk mogelijk te maken heeft Consumind dit al voor je gedaan, zo hoef je alleen nog maar een keuze te maken naar welke leverancier je wilt overstappen.

Hoe werkt het vergelijken van Consumind

Om te kunnen vergelijken moet je de volgende informatie weten:

  • Het termijnbedrag dat je nu betaalt aan de leverancier
  • Op welk verbruik je termijnbedrag bij je huidige energieleverancier is gebaseerd

Deze informatie vind je terug op je jaarnota of bij je energieleverancier. Je vult op onze website je persoonlijke gegevens, je verbruik en de periode wanneer het contract afloopt in. Nadat je alle gegevens hebt ingevuld krijg je direct online de vergelijking te zien tussen meer dan dertig energieleveranciers. Je ziet daarbij genoteerd staan hoeveel je per maand zou betalen bij al deze leveranciers. Hierbij zijn alle kosten meegenomen die ook je huidige leverancier in het termijnbedrag verwerkt, zoals de netbeheerkosten, vaste leveringskosten, variabele leveringskosten, overheidsheffingen, btw en vermindering energiebelasting. Je ziet dus direct hoeveel u kunt besparen met een overstap van energieleverancier.

Hoe werkt het overstappen van energiemaatschappij?

Heb je de knoop doorgehakt, wil je overstappen van energieleverancier? Dan kunnen wij je daarbij helpen, zodat je verzekerd bent van de overstapservice. Als je op dit moment geen lopend contract meer hebt bij je huidige leverancier dan kun je de overstap naar een door ons geselecteerde energiemaatschappij direct online aanvragen.

Overstappen van energieleverancier terwijl je nog een contract hebt

Als je nog een lopend energiecontract hebt dan kunt je het beste ons eerst bellen op 030- 7009 727. Bij het onderbreken van een lopend energiecontract mag de energieleverancier namelijk een opzegvergoeding bij je in rekening brengen. Bij consumentencontracten zijn deze wettelijk vastgesteld. Echter hoeft het geen probleem te zijn bij een overstap, er zijn energieleveranciers die deze opzegvergoeding aan je terug betalen. Samen met jou kunnen we kijken welke leveranciers dit doen, voor welk contract je dan het beste kunt kiezen en we vertellen je hoe dit dan in werking gaat.

De stappen van het overstappen van energieleverancier

Als je via Consumind de overstap aanvraagt kun je erop rekenen dat de overstap voor je wordt geregeld. Hoe overstappen van energieleverancier precies werkt hebben wij hieronder in zes stappen voor je genoteerd:

  1. Aanvraag van een energiecontract
    Het energiecontract wordt per mail naar je verstuurd. Als je dit telefonisch hebt aangevraagd dien je zelf nog op de bevestigingsknop in de mail te drukken, zo weet de energieleverancier dat je akkoord bent met een overstap.
  2. Informatie vanuit de energieleverancier
    Vanuit de nieuwe energieleverancier wordt je per mail of per post geïnformeerd over het contract, onder andere over de startdatum van de levering. Na ontvangst van de gegevens heb je veertien kalenderdagen bedenktijd. Neem deze periode de tijd om het contract door te nemen, zodat je weet waarmee je akkoord gaat.
  3. Overstappen van energieleverancier
    Na de wettelijke bedenktijd wordt alles in gang gezet en vindt de daadwerkelijke overstap plaats. De vorige energieleverancier van je woning wordt voor je opgezegd.
  4. Doorgeven meterstanden
    Rondom de startdatum van de levering zal de nieuwe energieleverancier je vragen om de meterstanden door te geven. Zorg dat je dit tijdig doet, zodat de standen niet worden geschat. De meterstanden worden voor je doorgegeven aan de vorige energieleverancier.
  5. Ontvangst eindnota
    Je vorige energieleverancier maakt, aan de hand van de meterstanden die je hebt doorgegeven aan de nieuwe leverancier, de eindnota op. Hierop staat vermeld hoeveel je hebt betaald aan termijnbedragen en hoeveel je daadwerkelijk hebt verbruikt. Het verschil hiertussen wordt met je verrekend. Als je te weinig hebt betaald dan moet je bijbetalen, heb je te veel betaald dan krijgt je geld terug. Daarnaast kan het zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen, omdat je voortijdig bent overgestapt van energieleverancier. Als je via ons de overstap hebt geregeld met de regeling dat de opzegvergoeding aan je wordt terug betaald, dan dien je een scan of kopie van de nota in bij de nieuwe energieleverancier zodat ze dit met je verrekenen.
  6. Informatie over je termijnbedrag
    De hoogte van je termijnbedrag wordt naar je gecommuniceerd. Je kunt deze zelf ook omhoog of omlaag bijstellen. Tip: stel je termijnbedrag niet te laag bij, zo voorkom je dat je na een jaar flink moet bijbetalen.

Zoals je kunt zien is overstappen van energieleverancier helemaal niet ingewikkeld. De overstap is puur een administratieve wijziging. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je zonder stroom of gas komt te zitten, je netbeheerder blijft ervoor zorgen dat je daadwerkelijk stroom en gas ontvangt via het netwerk. Ga je de sprong wagen? Start hier het vergelijk en bekijk hoeveel je met een overstap gaat besparen.

Meer interessante pagina's: Energietarieven: vastzetten of niet? - Voorbeeldnota van Essent - Energietarieven vergelijken en geld besparen - Voorbeeldnota van Eneco - Dé goedkoopste energieaanbieder

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: overstappen van energieleverancier levert geld op van Syda Productions/Shutterstock.com