Besparen? Stap over naar een andere energieleverancier!

In 200Besparen? Stap over naar een andere energieleverancier!4 is de energiemarkt geliberaliseerd en sindsdien kunt u zelf een energieleverancier kiezen. De bedoeling van de liberalisering was onder meer dat leveranciers gingen concurreren en dat consument meer keuze zou hebben qua prijs en service. Door te concurreren zou de hele energiemarkt beter en goedkoper worden. Dat is ten dele gelukt.

Onbegrijpelijke energierekeningen

Uit de uitzending van Kassa, op zaterdag 1 februari jongstleden, blijkt wel dat de consument flink kan besparen door over te stappen naar een andere leverancier. Het is in de uitzending echter ook duidelijk geworden dat voor veel mensen de jaarnota onbegrijpelijk is en erger nog, voor veel leveranciers ook. De energiebedrijven kunnen soms nauwelijks uitleggen hoe hun eigen rekening is opgebouwd.

Wij kunnen u helpen met het maken van een keuze, door de energietarieven te vergelijken en door u van heldere informatie te voorzien. Als u tarieven wilt vergelijken, klik dan hier of bel voor een persoonlijke vergelijking naar 030 7009 727.

Op welke energiekosten kunt u besparen?

U kunt besparen op uw leveringstarief per kWh of m3 en op het vastrecht dat een leverancier maandelijks in rekening brengt. De hoogte van het leveringstarief en het vastrecht wordt namelijk vastgesteld door de leverancier zelf. Als u dus een leverancier kiest met lagere tarieven, bent u al snel goedkoper uit.
Naast bovengenoemde kosten betaalt u ook netwerkkosten, energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw. De hoogte hiervan wordt vastgesteld door de netwerkbeheerder en de overheid en deze kosten zijn dus bij iedere leverancier even hoog. De Autoriteit Markt en Consument (ACM) houdt toezicht op de energiemarkt en zorgt ervoor dat zowel de leverancier als de netwerkbeheerder redelijke bedragen vragen.

Wat is vastrecht?

Uit de uitzending van Kassa bleek ook dat de term ‘vastrecht’ voor veel mensen niet duidelijk is. Vastrecht is een soort abonnementsgeld en dat betaalt u voor de dienstverlening van de leverancier. Denk hierbij aan de klantenservice en de facturatie. Omdat de leverancier zelf de hoogte van het vastrecht mag bepalen, lopen deze kosten uiteen van € 2,02 tot € 6,99 per maand per product. Vaak geldt overigens dat de leverancier bij een hoog vastrecht lage leveringstarieven voor stroom en gas rekent. Dit is interessant bij huishoudens met een hoog verbruik. Bij huishoudens met een laag verbruik is dit niet interessant, omdat ze maandelijks het hoge vastrecht betalen en daarnaast maar weinig verbruiken. Let hier dus goed op tijdens het vergelijken!

Bron: Kassa - 1 februari 2014

Meer interessante pagina's: Energieleveranciers vergelijken gaat in 3 simpele stappen - Meer consumenten stappen over van energieleverancier - Stappenplan energieaanbieder vergelijken - De goedkoopste energieaanbieder kiezen via Consumind

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage
 

Afbeelding: Meter en geld van Filmfoto/ Shutterstock.com