Consument steeds hogere betalingsachterstanden bij energiemaatschappijen
Drie grote energiemaatschappijen zien steeds vaker betalingsachterstanden bij klanten door de hoge energieprijzen. Daarnaast maken de energiemaatschappijen zich zorgen dat bij de jaarafrekening mensen onverwachts hoge kosten tegemoet kunnen zien door te laag ingeschatte maandbedragen.
Jaarafrekening
Bij het afsluiten van een energiecontract zijn de maandelijkse kosten gebaseerd op een schatting van je verbruik. Dit kan hoger of lager uitvallen, waardoor je meer of minder hoeft te betalen bij de jaarafrekening. Als je dus fors meer energie verbruikt dan dat je denkt te verbruiken kun je een flinke naheffing verwachten, helemaal met de huidige energieprijzen. Volgens energiemaatschappijen hebben zo’n 200.000 klanten een potentieel probleem.
Betalingsachterstand
Volgens energiemaatschappij Vattenfall is het aantal mensen met een betalingsachterstand flink toegenomen. Duizenden klanten hebben ten minste twee maanden niet kunnen betalen. Ook het bedrag dat open blijft staan groeit hard. Voorheen was een betalingsachterstand van meerdere maanden een paar tientjes, maar nu gaat het al snel om honderden euro’s. Deze situatie doet zich voornamelijk voor bij mensen waarbij hun nog goedkope vaste contract afloopt. Deze groep mensen worden gedwongen een prijzig variabel contract aan te gaan. Er worden namelijk nog geen vaste contracten aangeboden, waardoor wordt verwacht dat het betalingsprobleem alleen maar toe zal nemen.
Volgens Essent komen er niet per se meer mensen met schulden bij, maar lopen de schulden bij klanten met betalingsproblemen verder op. Dat is ook logisch, aangezien de energieprijzen nog altijd hoog zijn en stijgen. Eneco biedt haar klanten met betalingsachterstanden tips en hulp aan om grotere financiële problemen te voorkomen.
Energiemaatschappijen financieel gezond
Het is alweer een tijd geleden dat de laatste energiemaatschappij het begaf door de hoge energieprijzen. De betalingsachterstanden van consumenten zorgen volgens de drie grootste energiemaatschappijen niet voor financiële problemen. Door voorzorgsmaatregelen te treffen blijven de bedrijven nog altijd financieel stabiel en kunnen ze levering van energie garanderen.