Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wel of geen windmolenparken?

De doelstWel of geen windmolenparken?elling van Nederland om in 2020 14 procent van onze energie duurzaam op te wekken, lijkt toch niet haalbaar, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Met het energiebeleid zoals dat nu gevoerd wordt, halen we maximaal 12,4 procent. Dit wordt onder meer gerealiseerd door op drie locaties een windmolenpark in zee te bouwen. De bedrijven die deze parken gaan aanleggen, krijgen hiervoor subsidie van de overheid. Daarnaast is het de bedoeling dat Nederlanders minder energie gaan gebruiken en de kolencentrales aan strengere eisen gaan voldoen.

Het CO2-handelssysteem

Toch zal de totale CO2-uitstoot niet minder worden. Dat komt omdat er in Europa een CO2-handelssysteem bestaat: wie broeikasgassen uitstoot, moet hiervoor rechten kopen en met die rechten mag worden gehandeld. Het aantal rechten blijft gelijk, ongeacht hoeveel windmolens er gebouwd worden.

Windmolens versus fossiele energie

Omdat de CO2-uitstoot gelijk blijft, kosten de windmolens de Nederlandse staat meer dan dat ze opleveren. Zelfs als de effecten op milieu en gezondheid meegewogen worden. Toch is het volgens minister Kamp (Economische zaken) geen goed idee om te stoppen met bouwen:’ Iedereen snapt dat als wij op dit moment fossiele energie gebruiken en er geen capaciteit is om op een duurzame manier energie op te wekken, dat je dan in de toekomst alleen maar door kan gaan op het pad van fossiele energie.’

Vijf miljard bovenop energierekening

Als alle kosten en baten van windenergie tegen elkaar worden afgezet, blijft er een tekort van vijf miljard euro over, oftewel ongeveer 120 euro per Nederlander. Dit bedrag komt misschien bovenop de energierekening van de Nederlanders, hoewel minister Kamp dat vooralsnog ontkent. Die denkt dat de kosten juist omlaag zullen gaan.

Bronnen: NOS.nl- 5 oktober 2014 en  Volkskrant.nl- 3 oktober 2014

Meer interessante pagina's: Start nu de energievergelijking - Meer consumenten stappen over van energieleverancier - Stappenplan energieaanbieders vergelijken - De goedkoopste energiemaatschappij kiezen via Consumind 
 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding: Wel of geen windmolenparken? van Teun van den Dries/ Shutterstock.com