Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

DNB verwacht minder harde stijging van de huizenprijzen in 2023

Huizenprijzen 2023

De huizenprijzen zijn ongekend hoog en ook in 2023 wordt er nog geen daling verwacht. Wel gaat de prijsstijging afvlakken ten opzichte van afgelopen jaren. De vraag voor een huis is nog steeds erg groot, maar door de oorlog in Oekraïne, aanhoudende inflatie en oplopende hypotheekrente zullen de prijzen minder hard oplopen als voorheen.

Waarom de prijzen blijven stijgen

Je zult misschien denken dat door de energiecrisis en aanhoudende inflatie mensen minder financiële middelen hebben om een huis te kopen. Dit is ook het geval, maar we kunnen nog altijd niet van een economische crisis spreken zoals in 2013. Volgens hoofdeconoom van De Nederlandsche Bank (DNB) Olaf Sleijpen zijn er simpelweg te weinig huizen. Dat is niet in een korte tijd op te lossen. Hierdoor blijft de vraag hoog en blijven de prijzen stijgen.

De huidige situatie is niet vergelijkbaar met de crises uit 2013 en de jaren tachtig. Hier was sprake van een combinatie van een zware recessie en een hele hoge rente. Hierdoor daalde huizen enorm in waarde, omdat mensen het simpelweg niet konden betalen. Op dit moment hebben we in Nederland financiële tegenslagen, maar het gaat nog altijd goed met de economie. Daarnaast ligt de huidige gemiddelde rente voor een tienjarige hypotheek rond de 2.9 procent. In begin jaren tachtig was dit gemiddeld 13,4 procent.

Hoeveel stijgen de prijzen

Ook in dit jaar zijn de huizenprijzen alsnog hard gestegen ten opzichte van vorig jaar. De DNB gaat uit van een huizenprijsstijging van gemiddeld 13,9 procent ten opzichte van 2021. In 2023 wordt een stijging van gemiddeld 3,7 procent verwacht. Een flink afvlakking dus ten opzichte van de prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Ook in 2024 wordt een minder harde stijging verwacht van 2,5 procent ten opzichte van 2023.

Waarom de prijzen minder hard stijgen

De voornaamste reden dat de prijzen minder hard stijgen is een hogere hypotheekrente. De hypotheekrente gaat nu omhoog  door meer economische onzekerheid wereldwijd, sterk oplopende inflatie en opgelopen kapitaalmarktrentes. Naar verwachting zal de gemiddelde hypotheekrente van 1,7 procent in 2021 stijgen naar 3,8 procent in 2024. Het is ruim twintig jaar geleden sinds de hypotheekrente zo hard steeg.