Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gemiddelde huizenprijs van nieuwbouwhuis in tweede kwartaal meer dan vijf ton

Huizenprijs nieuwbouw

Een nieuwbouwhuis kostte in het tweede kwartaal van 2022 gemiddeld 518.000 euro. Dit is een stijging van 16,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor het eerst komen nieuwe woningen gemiddeld boven de vijf ton uit, meldt het CBS.

Nederlandse huizenprijs vijfde van Europa

Naast de stijging van de nieuwbouwhuizen stegen bestaande koophuizen met 18,4 procent. De huizenprijzen stegen niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa. Er zijn vier lidstaten waar de gemiddelde huizenprijzen nog harder stegen dan hier. Dit zijn Estland (27 procent), Tsjechië en Hongarije (beide 23 procent) en Litouwen (22 procent). In Cyprus worden de huizen nauwelijks duurder met een stijging van 2 procent.

Tweede kwartaal

Laatst werd bekend dat de huizenprijzen in het derde kwartaal zijn gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal. De gemiddelde huizenprijzen die hierboven zijn genoemd gaan dus over het tweede kwartaal van 2022. In het derde kwartaal laat een trend zien die al te verwachten was. De hypotheekrente stijgt enorm, waardoor de huizenprijzen uiteindelijk zullen dalen. Mensen kunnen namelijk nu minder lenen.