Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheekrente stijgt naar hoogste punt in acht jaar

Hypotheken

Afgelopen week is de hypotheekrente fors gestegen naar het hoogste punt sinds 2014. Bijna alle hypotheekverstrekkers verhoogden de hypotheekrentes, sommige zelfs meerdere keren.

Vijf jaar vast spant de kar

Een hypotheek waarbij je de rente vijf jaar vastzet is het hardst gestegen ten opzichte van de andere varianten. Het rentepercentage steeg met maar liefst 0,37 procentpunt naar een totaal van 3,84 procent. Vijf jaar vast werd op de voet gevolgd door de hypotheek met tien jaar vaste hypotheekrentes. Deze steeg namelijk met 0,34 procentpunt naar 3,98 procent. De verwachting is dat de hypotheekrentes de komende weken alleen maar meer zullen stijgen.

Van historisch laag geen sprake meer

Afgelopen jaren was de hypotheekrente historisch laag. Dit betekende dat mensen voor enorm lage rentes veel konden lenen. De stijgende hypotheekrente zorgt er nu voor dat minder kan worden geleend bij de bank. Hierbij zorgt een rentestijging van één procent ervoor dat je ongeveer 20.000 euro minder kunt lenen.

Waarom stijgt de hypotheekrente?

Om de inflatie te drukken verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de afgelopen tijd de rente op leningen. Ook het Amerikaanse Fed verhoogde de rente. In combinatie met de sabotage op de Nord Stream-pijpleiding zorgt dit voor een ongekende stijging. De sabotage zorgt er namelijk voor dat er meer onzekerheid is op de energiemarkt. Dit zorgt voor meer inflatie en dus voor een hogere rente.