Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nederland in top vier van huizenprijsstijging in Europa

Huizenprijsstijging

In het eerste kwartaal van 2022 waren de huizenprijzen in Nederland bijna 20 procent hoger dan het jaar ervoor. Hiermee staat Nederland op plek vier in Europa van grootste huizenprijsstijging. Alleen Tsjechië, Estland en Hongarije hebben nog een hogere prijsstijging dan Nederland.

Gingen de prijzen niet omlaag?

Je hoort veel in het nieuws dat de huizenmarkt af begint te koelen en de prijzen wat aan het dalen zijn. Voor het eerste kwartaal van 2022 vlakte de prijsstijging wat af en was de gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning in Nederland zelfs iets lager dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2022 bleek de verwachte daling alweer achterhaald. De gemiddelde prijs steeg afgelopen kwartaal namelijk wel weer ten opzichte van de drie maanden daarvoor.

Meer keuze voor Nederlandse woningkoper

Ondanks dat de huizenmarkt nog steeds erg oververhit is, daalt het aantal verkochte woningen al vier kwartalen op rij. In het eerste kwartaal van 2022 werden er ongeveer 30 procent minder woningen verkocht dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Kopers zijn echter nog altijd bereid om flink over te bieden. Vier op de vijf huizen gaat weg voor meer dan vraagprijs.