Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Mensen laten massaal zorgtoeslag liggen

Zorgtoeslag laten liggen

Ondertussen is de dollar meer waard dan de euro, schiet de gasprijs weer omhoog en betalen we meer voor onze boodschappen. De inflatiecijfers hebben enorm veel invloed op de Nederlandse consument. Waar iedereen de gestegen prijzen merkt, laten we ook geld liggen. Op dit moment blijkt dat er zo’n 500 miljoen euro aan zorgtoeslag niet is aangevraagd door mensen die hier wel recht op hebben. Wees alert want na 31 augustus kun je geen zorgtoeslag meer aanvragen voor het jaar 2021.

Wanneer krijg ik zorgtoeslag?

Iemand heeft recht op zorgtoeslag als diegene onder een bepaalde inkomensgrens valt. Voor het jaar 2021 ligt deze inkomensgrens voor mensen met toeslagpartner op 31.138 euro per jaar en voor mensen onder toeslagpartner op 39.979 euro per jaar. Hoe hoog je toeslag is hangt ook af van je inkomen. De maximale zorgtoeslag die je kunt ontvangen is 107 euro per maand, zonder toeslagpartner en een jaarinkomen van maximaal 21.500 euro. Heb je een toeslagpartner en is je jaarinkomen nog steeds maximaal 21.500 dan ontvang je samen een bedrag van 212 euro per maand.

10 procent van toeslaggerechtigden vraagt geen zorgtoeslag aan

De belastingdienst geeft aan dan ongeveer 1 op de 10 mensen hun zorgtoeslag niet aanvragen, terwijl ze hier wel recht op hebben. Zo werd er in 2021 aan 4,7 miljoen mensen zorgtoeslag uitgekeerd. In totaal bedroeg dat 5,3 miljard wat neer komt op een jaarbedrag van 1.127 euro per toeslaggerechtigde. Als je uitgaat van dit bedrag dan kun je ervan uitgaan dan 10 procent van 4,7 miljoen per persoon 1.127 heeft laten liggen. Het totale bedrag dat is blijven liggen door de 470.000 toeslaggerechtigden die geen aanvraag hebben gedaan komt dan neer op ruim 500 miljoen euro. Dit zijn ruwe schattingen, maar dit laat wel de ernst van het probleem zien. Met name omdat toeslaggerechtigden vaak mensen zijn die het financieel niet breed hebben.

Zorgverzekeringen vergelijken

Vanaf half november kun je weer volop zorgverzekeringen vergelijken. Het loont om elk jaar te vergelijken en indien het elders goedkoper is over te stappen. Met name de basisverzekering (de verzekering die overal hetzelfde is) kan enorm verschillen in maandelijkse premiekosten per verzekeraar. Het is zonde om te veel geld te betalen voor hetzelfde product. Houdt daarom in december onze vergelijker in de gaten.