De energieprijs heeft de grootste invloed op de inflatie
De prijs van goederen en diensten was vorige maand gemiddeld 12 procent hoger dan een jaar geleden. We hebben te maken met de hoogste inflatiestijging ooit. Dit komt vooral door de flink hoge gas- en stroomprijzen. Aangezien bijna alles energie verbruikt stijgt dus ook automatisch de prijs in andere sectoren.
Met variabel contract voel je de inflatie het hardst
Er zijn nauwelijks energiecontracten met vaste tarieven meer te krijgen. Met een variabel contract kunnen energiemaatschappijen ieder moment de prijs verhogen. Heb je een variabel contract, dan betaal je maar liefst 150 procent meer dan een jaar geleden. De vrees is dat mensen met een variabel contract deze winter nog minder te besteden zullen hebben, aangezien de gasprijs hoogterecord na hoogterecord breekt.
Variabele contracten van Vattenfall 50 procent hoger
Toen Vattenfall in juli zijn variabele tarieven verhoogde viel de prijsstijging nog mee. Door een slimme inkoop van energie hoefde de energiemaatschappij maar 12 procent meer te vragen. Dat komt neer op ongeveer 20 euro per huishouden. Per 1 oktober gaat hier verandering in komen, want door de hoge inkoopprijs van de energiemarkt zegt Vattenfall genoodzaakt te zijn om de variabele energieprijzen met 50 procent te verhogen.
Wanneer is de energiecrisis over?
Helaas kan niemand zeggen wanneer we de energiecrisis hebben opgelost. De oorlog in Oekraïne heeft enorm veel invloed op de energieprijzen in Europa. Zelfs als er vrede zou komen lijkt het onwaarschijnlijk dat de Europese Unie weer zaken gaat doen met Rusland. Er wordt dus volop geïnvesteerd in alternatieven om onze huizen te verwarmen en onze lichten te laten branden. Dit kost tijd en daarom duurt het waarschijnlijk nog een tijd voordat we weer met lage energieprijzen te maken hebben.