Kabinet komt met prijsplafond voor energie, schuldovername en lagere energierekening.
De afgelopen weken heeft het kabinet intensief gewerkt aan een plan om mensen te helpen in de huidige energiecrisis. Er gingen al geruchten over een prijsplafond voor gas en een overname van de schuld van mensen die de rekening niet meer kunnen betalen. In grote lijnen zijn het kabinet en de energiebedrijven het nu met elkaar eens geworden. Vanaf november ga je minder betalen voor je energierekening.
Welke maatregelen komen er?
Per 1 januari 2023 neemt de overheid een deel van de energierekening van huishoudens over. Dit moet geldproblemen voorkomen van een miljoen Nederlanders. Het voorschotbedrag dat voor energie moet worden betaald wordt vanaf november al verlaagd. Daarnaast mogen energieleveranciers deze winter huishoudens met betalingsproblemen niet afsluiten van energie. Ook moeten er weer vaste contracten aangeboden worden.
Energieprijs van voor de oorlog
Een van de meest ingrijpende maatregelen is dat Nederlandse huishoudens per 1 januari 2023 maximaal de prijs van januari 2022 gaan betalen. Door de oorlog die eind februari 2022 startte heeft de gasprijs een flinke stijging gemaakt. We gaan dus weer terug naar het prijsniveau van voor de oorlog. Dit is echter alsnog een stuk hoger dan afgelopen jaren.
De prijsdaling geldt overigens niet voor de gehele energierekening. Er wordt namelijk een grens gesteld op een gemiddeld jaarverbruik van 1169 m³ gas en 2479 kWh stroom. Kleine appartementen kunnen een volledige daling van de rekening verwachten, terwijl grote huizen die veel energie verbruiken alleen een daling kunnen verwachten voor het eerste deel van hun energierekening. Voor de rest van het verbruik worden de actuele marktprijzen gerekend.
Vaste contracten
De afgelopen periode waren er nauwelijks tot geen vaste contracten te krijgen in de energiemarkt. Bij wie zijn vaste contract met lage oude tarieven afliep zag zijn energierekening met honderden euro’s per maand stijgen. Een van de maatregelen van het kabinet is dat er weer vaste contracten beschikbaar gesteld moeten worden door de energieleveranciers. Hierdoor hebben mensen meer zekerheid over hun energie-uitgaven, die nu met variabele tarieven bijna maandelijks worden aangepast. Door dit risico gaat de overstapboete wel omhoog. Nu is dat 50 euro per product (gas of licht). Met hoeveel deze wordt verhoogd is nog niet bekend gemaakt.