Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nederlands gasverbruik daalt met bijna een derde in eerste maanden van 2022

Gasverbruik

In de eerste vijf maanden van 2022 is het gasverbruik in Nederland met 25 tot 33 procent gedaald in vergelijking met voorgaande jaren. Dit blijkt uit cijfers van Gasunie Transport Services (GTS). Naast een zachte winter hebben veel Nederlanders energiebesparende maatregelen genomen door de hoge energieprijzen en om minder Russisch gas te gebruiken.

Energiebesparende maatregelen

Door de oorlog in Oekraïne wordt de energietransitie flink versneld. Veel mensen zijn zich bewuster geworden van waar hun energie vandaan komt en hoeveel ze verbruiken. Dit zorgt voor een stormloop op groenere alternatieven zoals goede isolatie, warmtepompen en zonnepanelen. Ook overheidsinitiatieven, zoals de thermosstaat een graad lager zetten, werpen zijn vruchten af.

Hoge prijzen

De gasprijs was eind vorig jaar ook al erg duur door de snel opkrabbelende wereldeconomie na de coronapandemie. De verwachtingen was dat de prijs zou stabiliseren en zelfs zou dalen, maar de oorlog in Oekraïne gooit roet in het eten. Doordat Europa nu uitwijkt naar alternatieven voor Russisch gas, zoals het Amerikaanse vloeibare gas (LNG), stijgen de kosten. Rusland was namelijk een relatief goedkope handelspartner.

Van het gas af

De relatief goedkope gas en olie uit Rusland worden door de geldende sancties minder geïmporteerd. Rusland was goed voor zo’n een derde van de olie en gaslevering aan Europa. Het kabinet wil voor het einde van het jaar af van gas uit Rusland. Dit willen ze doen door meer LNG te importeren en sneller in te zetten op een duurzame en groene economie.